Hallå Mira Klingberg Hjort – hur är det att jobba i LO Mediehus med åtta titlar och över 50 journalister?

– Det är roligt att ha så många kolleger. Vi jobbar alla med arbetsmarknadsjournalistik, men vi skriver om olika branscher och ämnen. Man får mycket tips och kan jobba tillsammans med andra redaktioner. Genom åren har jag gjort flera granskningar ihop med reportrar på tidningen Arbetet.

Mira Hjort har varit reporter på Kommunalarbetaren sedan 2013
Mira Klingberg Hjort har varit reporter på Kommunalarbetaren sedan 2013.

Något samarbete som du är extra nöjd med?

– Ja, tillsammans med Karl Martinsson undersökte vi fusket inom hemtjänstföretagen. Det var ett roligt samarbete som fick stort genomslag och senare skrev vi boken ”Hemtjänstmaffian – miljonsvindeln som förändrade äldreomsorgen”.

Något drömscoop i kikaren?

– Det vet jag inte om jag vill avslöja, man vill ju inte sätta andra journalister på spåret. Men jag tycker om att skriva om välfärdsbrottslighet.

Sebastian G Danielsson – vad håller du på med just nu?

– Vi ska få in en ny vikarie och jag tänkte att det skulle vara bra för henne att komma ut på reportage direkt. När du ringde höll jag på att kolla om det finns några Sekomedlemmar på Ågestaverket i Farsta, Sveriges första kärnkraftverk där de anställda sedan flera år jobbar med avvecklingen.

Sebastian G Danielsson har varit reporter på Sekotidningen sedan 2021.

Hur är det att jobba i LO Mediehus?

– Det är roligt och kreativt att vara en del av ett stort sammanhang med alla kolleger och flera olika redaktioner. Här finns många att byta tankar och erfarenheter med och dessutom är det en trevlig arbetsplats rent socialt också.

Skriver du även för andra redaktioner i huset?

– Först och främst skriver jag för Sekotidningen, men om jag hittar en nyhet som är relevant för andra medlemsgrupper kan jag dela nyheten med någon av de andra redaktionerna. En annan möjlighet är att vi samarbetar och skriver artikeln tillsammans. Arbetet brukar också plocka upp våra artiklar om det passar deras målgrupp.

Vad skriver du om just nu Raffaella Lindström?

– Jag jobbar med några olika artiklar parallellt. En av dem handlar om en före detta städare i Borås som blev lurad på lönen av sin arbetsgivare när han slutade. Därefter blev han hotad till livet för att han stod upp mot sin chef.

Raffaela Lindström har jobbat på Kommunalarbetaren sedan 2021
Raffaela Lindström har jobbat på Kommunalarbetaren sedan 2021.

Det låter som en väldigt dramatisk historia. Hur hittade du den?

– Jag har städbranschen som bevakningsområde och spanar hela tiden efter nyheter som är kopplade till den branschen. Jag ville göra något om arbetslivskriminalitet så jag letade efter domar och plötsligt hittade jag det här fallet som verkade intressant.

Hur är det att vara reporter på LO Mediehus?

– Jätteroligt, här får man möta människor ute i arbetslivet som får samhället att gå runt. Man får ett golvperspektiv som jag gillar. Och bland kollegerna i huset finns en otrolig kompetens, det är lätt att få hjälp om man har kört fast. Klimatet här är öppet, samarbetsvilligt och generöst.

Rebecka Axelsson, är ni bra på att nå ut till läsarna via de digitala kanalerna?

– Ja, det tycker jag. Vi försöker ständigt hitta nya målgrupper och testar nya sätt att nå ut. De digitala plattformarna förändras hela tiden och det gäller att hänga med. Jag tycker att vi är väl pålästa och har en bra omvärldsbevakning.

Rebecka Axelsson är digital redaktör i LO Mediehus
Rebecka Axelsson är digital redaktör i LO Mediehus sedan 2022.

Vilka kanaler fungerar bäst?

– Det ser väldigt olika ut för de olika redaktionerna. Kommunalarbetaren går bäst på Facebook, medan till exempel Handelsnytt, som har lite yngre läsare, funkar bäst på Twitter och Instagram.

Vad är det bästa med att jobba i LO Mediehus?

– Bäst är kollegerna, alla är väldigt vänliga och hjälpsamma. Man lär sig saker varje dag och dessutom är arbetsgivaren generös med kompetensutveckling. Jag uppskattar också att vara i ett mediehus som skriver om arbetande människor, övrig media fokuserar mycket på chefer och deras perspektiv.